Oświadczenie Burmistrza Miasta Giżycka

Miasto Giżycko, jako znane centrum żeglarskie, od lat angażuje się w rozwój lokalnych inicjatyw żeglarskich, przekazując istotne środki finansowe na organizację wydarzeń regatowych. W bieżącym roku wsparcie dla Giżyckiej Grupy Regatowej osiągnęło kwotę ponad pół miliona złotych, co podkreśla nasze zaangażowanie w promocję miasta i jego żeglarskie tradycje.

W wyniku dokładnej analizy finansów Gminy, struktur jednostek oraz ich zadań, zwróciłam uwagę na wnioski wymagające interwencji. Giżycka Grupa Regatowa ubiegając się o grant przedstawiła zakładany budżet regat, w tym wpisowe zupełnie w innej kwocie niż ostatecznie pobierane. Dnia 21 maja 2024 roku otrzymałam wniosek od  Zastępcy Dyrektora MOSiR i jednocześnie Kierownika EKOMARINY, który wystąpił o zwolnienie uczestników wszystkich regat z wszelkich opłat. Kolejny wniosek, datowany na 24 maja 2024 roku, dotyczył prośby o zwiększenie środków finansowych na działalność EKOMARINY.

Aby odnieść się do złożonych wniosków, zwróciłam się do dyrektora MOSiR o dostarczenie kompleksowych informacji dotyczących organizacji regat, w tym porozumienia między Giżycką Grupą Regatową a MOSiR o zasadach współfinansowania imprez oraz przepływach pieniężnych. Niestety, do chwili obecnej nie otrzymałam żądanych danych.

Biorąc pod uwagę, że Giżycka Grupa Regatowa otrzymała dotację celową w wysokości 550.000 zł oraz dodatkowy grant w wysokości 4.500 zł na organizację regat pn. "Puchar Trzech Ryb", które odbędą się w dniach 14-16 czerwca 2024 roku, a także fakt, że to  organizator  a nie burmistrz jest odpowiedzialny za zapewnienie i pokrycie kosztów wydarzenia w ramach wpisowego i środków pozyskanych od sponsorów, podjęłam decyzję o podtrzymaniu mojego stanowiska w sprawie zwolnienia z opłat. Kwestie organizacji powinny być omawiane i uzgadniane wcześniej, aby uniknąć i zapewnić płynność wydarzeń.

Podjęte kroki mają na celu zapewnienie transparentności i odpowiedzialnego zarządzania środkami publicznymi oraz ochronę interesów mieszkańców Giżycka.

Burmistrz Giżycka

Ewa Ostrowska